Geen categorie

STICHTING MELANOOM

Melanoom herkennen

Het aantal gevallen van huidkanker, en ook de sterfte eraan, stijgt schrikbarend. Regelmatig checken van de moedervlekken op je huid helpt om huidkanker (een melanoom) op tijd te herkennen. Dat is belangrijk, want dat verbetert de vooruitzichten.  Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. De behandeling bestaat dan uit een operatieve verwijdering van het melanoom, waarbij de kans op genezing groter is dan 95%.

Melanomen ontstaan uit melanocyten (pigmentcellen), deze bevinden zich over het gehele lichaam, vooral in de opperhuid. In een moedervlek liggen melanocyten in een groepje bij elkaar. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. Als een melanocyt in een moedervlek ongeremd gaat delen, dan verandert de moedervlek van uiterlijk; hij is onrustig. Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt (verdikt, donkerder of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet) is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.

Check jezelf

​Als wij naar de huid kijken passen we de ABCDE-methode toe om een afwijking te herkennen:

– Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
– Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
– Color: De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
– Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
– Evolving/verandering: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Huidmonitor

Om zelf je huid goed in de gaten te houden, heeft Stichting Melanoom een App genaamd ‘Huidmonitor’ ontwikkeld.
Hier kan je foto’s van verschillende moedervlekken in toevoegen en deze vergelijken met moedervlekken in de App. Zo kan je kijken wat voor een soort moedervlek dit is. De Huidmonitor kan je ook gebruiken om een moedervlek in de gaten te houden. Zo kan je na een maand nog eens een foto maken van dezelfde moedervlek om te kijken of er veranderingen zijn opgetreden.

Twijfel jij over een moedervlek of een ander plekje op je huid? Ga dan naar de huisarts om deze na te laten kijken!

Bron: https://www.stichtingmelanoom.nl/